Refresh

This website np.pl.ua/2019/03/odnym-iz-instrumentiv-iaki-dozvoliaiut-pidvyshchyty-tempy-detsentralizatsii-v-oblasti-ie-perspektyvnyy-plan-rozvytku-poltavshchyny-oleksandr-bilen-kyy/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Одним із інструментів, які дозволяють підвищити темпи децентралізації в області є Перспективний план розвитку Полтавщини, – Олександр Біленький

Сьогодні в Полтаві, під головуванням Президента України Петра Порошенка, відбулося засідання Ради регіонального розвитку Полтавської області.

У засіданні взяли участь  Віце-прем’єр-міністр – Міністр  регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, виконуючий обов’язки голови Полтавської облдержадміністрації, депутат обласної ради Роман Товстий, керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, депутати, представники духовенства, громадськості, журналісти. Про це повідомили у Полтавській обласній раді.

На початку засідання виступив Президент України Петро Порошенко. Він, зокрема, розповів про важливість децентралізації, наголосив на нових можливостях громад завдяки децентралізації самостійно визначати перспективні плани з розвитку територій, і втілювати їх у життя.

– Коли ми говоримо про правильний вибір майбутнього, то і про те, як важливо допустити розвиток і не дати повернутися до ручного управління країною згори до низу, до команди згори вниз і до фінансових потоків, які йдуть згори вниз, –  сказав Глава держави.

Президент зазначив, що завдяки закону про децентралізацію, громади почали активно вирішувати проблемні питання та розвиватися.

– Ми зробили чесно, коли разом з відповідальність, передали на місця фінансові ресурси, – констатував Петро Порошенко і нагадав, що сьогодні частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті складає 51% і лише 49% –державного бюджету.

Президент висловив думку, що такий принцип розподілу коштів і повноважень раніше не впроваджувався, бо влада мала на меті інше.

–  В них була інша мета – щоб вони самі розподіляли гроші. А що ми зробили? Передали гроші на місця. Тепер ви приймаєте рішення, ви розподіляєте кошти, ви роз’яснюєте людям і ви захищаєте проекти перед громадами. А коли ви переконаєте громаду, то громада може бути вашим захисником, – сказав він.

Разом з тим, Президент застеріг від неправильного розуміння децентралізації.

– Децентралізація – це не коли кожен сам за себе. Навпаки. Децентралізація – це об’єднання всіх заради спільної великої мети. І наша мета – це країна без периферії. Це країна вільних, щасливих і заможних людей, –  додав Петро Порошенко.

Результати впровадження реформи децентралізації в Полтавській області, спільну роботу влади і громад прозвітував голова обласної ради Олександр Біленький.

– Децентралізація не тільки створює нові можливості, наближає владу до людей, – сказав Олександр Біленький, – Її роль значно ширша: вона змушує владу на місцях змінювати управлінські підходи, трансформує свідомість. І, якщо хочете, змушує нас усіх жити по-новому.

За його словами, за чотири роки власні доходи місцевих бюджетів на Полтавщині зросли майже у 19 разів – з 132 млн до 2,5 млрд. грн! У десятки разів збільшився розмір державної підтримки на розвиток громад. Вже реалізовано понад 350 проектів розвитку!

Одним із інструментів, які дозволяють підвищити темпи децентралізації в області Олександр Біленький назвав Перспективний план розвитку Полтавщини на 2019-2021 роки.

–  Ситуація в країні стабілізувалася, і наразі ми маємо достатньо інструментів для цього! Одним із них є Перспективний план розвитку Полтавщини на 2019-21 роки –  частина єдиного Перспективного плану розвитку країни, ініційованого Президентом. Вперше громади матимуть змогу отримати державне співфінансування ключових проектів не в рамках конкурсу, а у плановому режимі, – підкреслив Олександр Біленький.

Виконуючий обов’язки голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий поінформував про перспективи  розвитку Полтавської області на 2019-2021 роки. Ключовими пріоритетами для області Роман Товстий назвав відновлення дорожньої інфраструктури; охорону здоров’я: підвищення якості  та доступності медичних послуг; освіту: удосконалення та розвиток мережі закладів середньої освіти і дошкільних навчальних закладів, впровадження концепції «Нова українська школа»; соціальний захист населення; охорону та збереження культурної спадщини, розвиток туристичного потенціалу, формування духовних, моральних і культурних орієнтирів у населення; підтримку та розвиток спортивного руху, розбудову спортивної інфраструктури.

В обговоренні питання децентралізації також виступили Віце-прем’єр-міністр – Міністр  регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, Кременчуцький міський голова Віталій Малецький, виконувачка обов’язків Решетилівського міського голови, секретар міської ради Оксана Дядюнова, генеральний директор СТОВ «Воскобійники», депутат обласної ради Валерій Капленко.

Перейти до вмісту